Skip to the content

Stavoren

Net als alle andere Friese steden aan de voormalige Zuiderzee speelde ook hier zeevaart een grote rol. Als, voormalige, Hanzestad was Stavoren tijdens de middeleeuwen een belangrijke handelshaven. Tegenwoordig waan je je in Kopenhagen als je langs de haven met krijsende zeemeeuwen, wind en zijn kleurrijke huizen loopt.

Praktische informatie over Stavoren voor gasten van onze charterschepen.

Adres afvaarthaven
Uw (afvaart)haven Stavoren ligt aan de Stationsweg, 8715 ES.

Parkeren
Op 5 minuten lopen van de haven kunt u uw auto gratis lang parkeren. Het parkeerterrein, “Zuiderzee Route”, ligt aan de Stationsweg, 8715 ES, en biedt voldoende parkeergelegenheid.

Opladen
Voor het opladen van uw elektrische auto kunt u onder meer terecht bij:
Ecotap Charging Station
Stationsweg 7
8715 ES Stavoren
EVnetNL Charging Station
Stationsweg 2
8715ES Stavoren
Deurloo Elektro Charging Station/Last Mile Solutions Charging Station
Voorstraat 4
8715 JA Stavoren

Toeristische tips en uitstapjes

VVV Stavoren

Bij VVV Stavoren kun je terecht voor alle toeristische informatie en tips over de omgeving. Daarnaast vind je hier Friese souvenirs en water-, wegen-, wandel- en fietskaarten.

Het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren

De bloeiende en groeiende handelsstad Stavoren kwam vanaf de 15e eeuw steeds verder in verval. De haven verzandde waardoor schippers een andere thuishaven zochten. Economisch gaat het snel bergafwaarts. Het is deze periode die in het volksverhaal het van het vrouwtje van Stavoren wordt verteld. In de sage komen alle aspecten van Stavoren als handelsstad naar voren. 

Supermarkt COOP

Supermarkt COOP
De Bleeck 1
8715 EJ Stavoren
Tel. 0514-681180

Gehele jaar 7 dagen per week geopend.
Op loopafstand van haven (FrieseVloot) en het NS station.

 

Museum 't Ponthús

D.m.v. een tijdbalk van het jaar nul tot nu, loop je langs de vele gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in en om de stad. De Slag bij Staveren, de handelsrelatie met Hamburg, het St. Odulphus- klooster, het Hanzeverleden, de stadsrechten, de inval van de Noormannen, het Blokhuis, de walvis- vaarders en visserij van vroeger, het Vrouwtje van Stavoren, de oude én nieuwe sluis en het treinon- geluk bij Stavoren, alles komt voorbij.

Bovendien zijn er exposities over het pontgat en de Stoomveerdienst, het station en de spoorlijn, de werking van het Peilschaalhuisje, de Staverse Jol, de vliegtuigcrash in het IJsselmeer.

Kortom “t Ponthús” is zeker, ook voor kinderen, een bezoek waard.

Fietsverhuur

Vanuit Stavoren zijn er talloze mogelijkheden om een fietstocht te maken. Fiets een mini Elfstedentocht: Stavoren, Hindeloopen en Workum. Of fiets door Gaasterland met z’n bossen en glooiend landschap. Langs Stavoren voert het Aldefurd erf pad; een bewegwijzerde ANWB-route van 27 kilometer die u leidt door polders, schilderachtige plaatsjes, langs de meren en de kust: kortom Friesland in een notendop!

Fietsverhuur Bakker
Smidstraat 16
8715 HS Stavoren
+31 514 681 288

Op loopafstand van haven (FrieseVloot) en het NS station. In het hoogseizoen 7 dagen per week geopend.

Verbeelding van het Blokhuis 

Tot circa 1580 heeft er in Stavoren een vestingwerk gestaan, hiervan bevinden zich de fundamenten nog in de grond. In opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslan is er op deze fundamenten de nieuwe verbeelding van het vestingwerk gebouwd. Er is gekozen voor toepassing van moderne (niet-historiserende) materialen, zoals cortenstaal, beton en glas. De originele funderingen zijn plaatselijk voor het publiek zichtbaar gemaakt en voorzien van vitrines waarin permanent historische Staverse voorwerpen worden geëtaleerd. De verbeelding van het Blokhuis nodigt op zichzelf uit tot recreatief-toeristisch gebruik.