Skip to the content

Stavoren

Net als alle andere Friese steden aan de voormalige Zuiderzee speelde ook hier zeevaart een grote rol. Als, voormalige, Hanzestad was Stavoren tijdens de middeleeuwen een belangrijke handelshaven. Tegenwoordig waan je je in Kopenhagen als je langs de haven met krijsende zeemeeuwen, wind en zijn kleurrijke huizen loopt.

Praktische informatie voor gasten van FrieseVloot:

Adres afvaarthaven
Uw charterschip lig in de Oude haven of de Spoorhaven, Stationsweg, 8715 ES Stavoren.

Openbaar vervoer en parkeren
Het treinstation ligt naast de haven in Stavoren. Op 5 minuten lopen van de haven kunt u uw auto gratis lang parkeren. Het parkeerterrein, “Zuiderzee Route”, ligt aan de Stationsweg, 8715 ES en biedt voldoende parkeergelegenheid.

Opladen
Voor het opladen van uw elektrische auto kunt u onder meer terecht bij:
Ecotap Charging Station, Stationsweg 7, 8715 ES Stavoren
EVnetNL Charging Station, Stationsweg 2, 8715 ES Stavoren
Deurloo Elektro Charging Station/Last Mile Solutions Charging Station, Voorstraat 4, 8715 JA Stavoren

Boodschappen
Uw (laatste) boodschappen kunt u doen bij:
PLUS, De Bleeck 1, 8715 EJ S
tavoren

Toeristische tips en uitstapjes

Het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren

De bloeiende en groeiende handelsstad Stavoren kwam vanaf de 15e eeuw steeds verder in verval. De haven verzandde waardoor schippers een andere thuishaven zochten. Economisch gaat het snel bergafwaarts. Het is deze periode die in het volksverhaal het van het vrouwtje van Stavoren wordt verteld. In de sage komen alle aspecten van Stavoren als handelsstad naar voren. 

Verbeelding van het Blokhuis 

Tot circa 1580 heeft er in Stavoren een vestingwerk gestaan, hiervan bevinden zich de fundamenten nog in de grond. In opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslan is er op deze fundamenten de nieuwe verbeelding van het vestingwerk gebouwd. Er is gekozen voor toepassing van moderne (niet-historiserende) materialen, zoals cortenstaal, beton en glas. De originele funderingen zijn plaatselijk voor het publiek zichtbaar gemaakt en voorzien van vitrines waarin permanent historische Staverse voorwerpen worden geëtaleerd. De verbeelding van het Blokhuis nodigt op zichzelf uit tot recreatief-toeristisch gebruik.  

Museum 't Ponthús

D.m.v. een tijdbalk van het jaar nul tot nu, loop je langs de vele gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in en om de stad. De Slag bij Staveren, de handelsrelatie met Hamburg, het St. Odulphus- klooster, het Hanzeverleden, de stadsrechten, de inval van de Noormannen, het Blokhuis, de walvis- vaarders en visserij van vroeger, het Vrouwtje van Stavoren, de oude én nieuwe sluis en het treinon- geluk bij Stavoren, alles komt voorbij.

Bovendien zijn er exposities over het pontgat en de Stoomveerdienst, het station en de spoorlijn, de werking van het Peilschaalhuisje, de Staverse Jol, de vliegtuigcrash in het IJsselmeer.

Kortom “t Ponthús” is zeker, ook voor kinderen, een bezoek waard.

Fietsverhuur

Vanuit Stavoren zijn er talloze mogelijkheden om een fietstocht te maken. Fiets een mini Elfstedentocht: Stavoren, Hindeloopen en Workum. Of fiets door Gaasterland met z’n bossen en glooiend landschap. Langs Stavoren voert het Aldefurd erf pad; een bewegwijzerde ANWB-route van 27 kilometer die u leidt door polders, schilderachtige plaatsjes, langs de meren en de kust: kortom Friesland in een notendop!

Op 200 mtr. van de haven (FrieseVloot) en het NS station.

Supermarkt PLUS

Supermarkt PLUS
De Bleeck 1
8715 EJ Stavoren
Tel. 0514-681180

Gehele jaar 7 dagen per week geopend.
Op loopafstand van haven (FrieseVloot) en het NS station.

 

VVV Stavoren

Bij VVV Stavoren kun je terecht voor alle toeristische informatie en tips over de omgeving. Daarnaast vind je hier Friese souvenirs en water-, wegen-, wandel- en fietskaarten.