Skip to the content

Enkhuizen

Voormalig havenstad aan het IJsselmeer. Een pittoresk stadje in de provincie Noord-Holland omringd door 16e -eeuwse vestingwallen.
Enkhuizen, een stad voor landrotten en zeebonken.

Praktische informatie over Enkhuizen voor gasten van onze charterschepen.

Adres afvaarthaven
Uw (afvaart)haven Enkhuizen ligt aan Gependam, 1601 GV.

Parkeren
Op 8 minuten lopen van de haven kunt u uw auto gratis lang parkeren. Het parkeerterrein ligt aan het Stationsplein 21B, 1601 EJ, en biedt voldoende parkeergelegenheid.

Opladen
Voor het opladen van uw elektrische auto kunt u onder meer terecht bij:
MRA-Elektrisch, Stationsplein 5, 1601 EN Enkhuizen
Uw (laatste) boodschappen kunt u halen bij:
AH
Westerstraat 188
1601 AP Enkhuizen
of
VOMAR
Clarissenplaats 2
1601 PZ Enkhuizen
 


 

Toeristische tips en uitstapjes

VVV Enkhuizen

EnkhuizenBoeit

Hier vindt u alle belangrijke informatie over deze stad.

Zuiderzeemuseum

In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het gebied. Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Door het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnen museum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zicht- baar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol. 
Het Zuiderzeemuseum laat niet alleen het verleden tot leven komen, maar verbindt dit ook met het heden. Dus laat je verrassen door toen én nu!

Sprookjeswonderland

Ze staan roerloos stil, totdat je ervoor gaat staan…. De Stemmige Standbeelden. Welkom in het Sprookjesbos, waar alle sprookjesfiguren tot leven komen. Hans en Grietje, De Kikkerprins, Sneeuwwitje, Doornroosje, De Bremer stadsmuzikanten en nog veel meer. Lukt het
jou om het zwaard uit de steen te trekken? Let op: De Betoverde vogelverschrikker houd je in de gaten. Loop door het kabouterdorp, gluur door de raampjes naar binnen en ontdek hoe de kabouters leven. Maak kennis met tovenaar Magus Fluvius en zijn wondere tover- kunsten. De Gelaarde Kat met zijn slimme plannen.
En breng een bezoek de werkplaats van Gepetto, waar Pinokkio tot leven komt. Kom naar het bos waar de sprookjes tot leven komen.

Stadsrondwandeling

De geschiedenis van Enkhuizen kun je ontdekken d.m.v. een stadswandeling. De VVV Enkhuizen kan je alles vertellen over de mogelijkheden, welke zijn onder te verdelen in 2 opties:

1. Een stadswandeling met het boekje ' Stadswandeling Enkhuizen'. Aan de hand van dit boekje wandel je langs de mooiste plekjes van Enkhuizen en kun je zelf ervaren dat de tijd op sommige plekken in de stad heeft stil- gestaan. 'Stadswandeling Enkhuizen' is à € 3,95 ver- krijgbaar bij de VVV Enkhuizen.

2. Een stadswandeling onder leiding van een gids. Ervaren gidsen kunnen je alles vertellen over de geschiedenis van Enkhuizen, de monumenten van Enkhuizen en allerlei leuke verhalen en anekdotes.

Volkssterrenwacht Orion

De Vereniging Orion heeft een planeten pad gemaakt door het Streekbos te Bovenkarspel. De lengte van deze route is 3.1 km. Het start en eind punt is het Streekbos paviljoen in het Streekbos. Er is een groot parkeer terrein aanwezig. Ook heeft vereniging Orion een wat grotere planeten pad gemaakt waarvan het start het eindpunt ook het Streekbos paviljoen is. Deze route loopt dan via Enkhuizen met zijn mooie bezienswaardigheden. De lengte van deze route is 12.4 km.

Het Spuihuisje en Flessenscheepjesmuseum

Dit vroegere sluiswachtershuisje is gebouwd boven de doorvaart naar de Zuiderhaven. Dit nadat er een groot deel van de Enkhuizer vissersvloot op de zeedijk was kapotgeslagen (1361). De opening werd afgesloten met een houten valdeur (schuif). Door de getijde wisselingen op de aangrenzende Zuiderzee werd er bij een geopende schuif zodoende automatisch gespuid. Tegenwoordig is hier het Flessenscheepjes Museum gevestigd.